Kun je een autoverzekering afsluiten op naam van je ouders om een lagere premie te krijgen? De risico´s die je dan loopt zijn erg groot! Wat is de slimste manier voor jongeren om de goedkoopste autoverzekering af te sluiten?
Autoverzekering afsluiten op naam ouders
Het komt regelmatig voor dat jongeren een autoverzekering afsluiten op naam van hun ouders. Ook zijn er ouders die hun zoon of dochter financieel willen ondersteunen door een autoverzekering af te sluiten op hun eigen naam. Ouders denken ten onrechte dat hun kind kan profiteren van de schadevrije jaren die de ouders hebben opgebouwd.
Waarom betalen jongeren meer?
Dat de jonge automobilist op zoek gaat naar manieren om het autorijden betaalbaar te maken is heel logisch. Veel jongeren hebben weinig te besteden en moeten dan ook nog eens een extra hoge premie betalen voor hun autoverzekering. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat jongeren tot 24 jaar vaker betrokken raken bij een ongeval dan oudere chauffeurs. De meeste verzekeraars berekenen dit grotere risico door aan de jongere, die dus een hogere premie mag betalen.
Autoverzekering op naam ouders: formeel onmogelijk
Alhoewel het misschien aantrekkelijk lijkt, is het afsluiten van een autoverzekering op naam van je ouders zeker geen slimme zet. Ten eerste is het formeel gezien niet eens mogelijk. Als een auto op jouw naam staat, dan mag de autoverzekering in principe alleen door jou persoonlijk worden afgesloten. Je ouders zijn geen kentekenhouder van de auto en mogen de auto dus niet op hun naam verzekeren.
Laagste premie voor jongeren
Jongeren lopen inderdaad meer risico op schade en daarom laten de meeste verzekeraars jongeren een hoge premie betalen. Netpolis werkt anders. Dankzij onze volledig geautomatiseerde administratie en scherpe prijsafspraken met de grootste en meest betrouwbare verzekeraars in Nederland, kan Netpolis jongeren de autoverzekering met de allerlaagste prijs bieden. Gegarandeerd.
De goedkoopste autoverzekering voor jongeren? Netpolis heeft 'm voor je!
Regelmatige bestuurder
Is het een optie om niet alleen de autoverzekering af te sluiten op naam van je ouders, maar ook de wagen zelf op hun naam te zetten? Eigenlijk niet. Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je aangeven wie de regelmatige bestuurder van de auto is. De regelmatige bestuurder is de persoon die meestal in de auto rijdt. Er zijn jongeren die proberen hun verzekeraar op te lichten en hier de naam van hun ouders invullen. Deze grap kan je echter heel duur komen te staan!
Schade? Jij betaalt!
Ga je een autoverzekering afsluiten op naam van je ouders en geef je hierbij niet de juiste naam van de regelmatige bestuurder op? Feitelijk pleeg je dan verzekeringsfraude. Je verzekeraar kan ervoor zorgen dat jouw naam op de zwarte lijst komt te staan. Omdat je je niet aan de voorwaarden van de autoverzekering houdt, kan je verzekeraar besluiten om eventuele schades niet uit te keren.
Staat je naam op de zwarte lijst, dan wordt het in de toekomst erg lastig om een verzekeraar te vinden die jou dekking wil geven. Lukt het je om toch een autoverzekering af te sluiten, reken er dan maar op dat je daarvoor een torenhoge premie betaalt.
Bijgeschreven worden levert niets op
Het is formeel wel mogelijk om als jongere bijgeschreven te worden als regelmatige bestuurder op de polis van je ouder(s). Helaas levert dit je bijzonder weinig op, omdat je op deze manier nog steeds geen schadevrije jaren op je eigen conto schrijft. Je bouwt dus geen no-claim korting op. En dat is echt de beste manier om je premie omlaag te halen.
En dan gebeurt het… een ongeluk
Stel: je bent een jonge bestuurder en je kiest ervoor om je autoverzekering af te sluiten op naam van je ouders. Vervolgens raak je betrokken bij een ernstig ongeluk. Op dat moment is de kans groot dat jouw autoverzekeraar en/of de politie overgaat tot een onderzoek. Daaruit zal blijken dat jij ten onrechte staat vermeld als regelmatige bestuurder van de auto. De verzekeraar hoeft dan niets uit te keren. Je zult alle schade uit eigen zak moeten betalen! Dat kan betekenen dat je heel veel jaren een groot deel van je salaris zult moeten inleveren, een situatie die je echt wilt voorkomen!
Geen no-claim korting!
Naast bovenstaande risico’s loop je na verloop van tijd ook een flinke korting op je premie mis, omdat je geen schadevrije jaren opbouwt. Jouw schadevrije jaren, de jaren waarin jij geen schade hebt geclaimd, staan officieel namelijk op naam van je ouders. Zonder schadevrije jaren krijg je geen bonus malus korting op de premie van je autoverzekering. Deze prijsverlaging wordt ook wel no-claim korting genoemd en kan flink oplopen. Maar als je ervoor kiest je autoverzekering af te sluiten op naam van je ouders, dan loop jij je eigen no-claim korting mis!
Onnodig risico
Het is erg riskant om rare dingen te gaan doen als het gaat om je autoverzekering. Ten eerste is het wettelijk verplicht om verzekerd te zijn. Een polis die op naam staat van je ouders betekent eigenlijk dat je onverzekerd rondrijdt! Dit is zeer riskant en bovendien compleet onnodig. Wie slim shopt en de verschillende autoverzekeringen voor jongeren met elkaar vergelijkt kan al heel voordelig goed verzekerd zijn.