Het protocol DSA (Directe SchadeAfhandeling) werd in 2021 geïntroduceerd. In dit artikel gaan we dieper in op wat het exact voor je doet, maar het belangrijkste om te weten is dat een schade afhandelen voor jou als verzekerde veel sneller en gemakkelijker is geworden.
Je autoverzekering en de situatie voor DSA
Voordat DSA operationeel werd kon een schade een lastige en tijdrovende aangelegenheid zijn, zeker als je een leek bent in verzekeren.
WA of WA Beperkt Cascoverzekering
Als je voorheen een WA of WA Beperkt Cascoverzekering had en je had een schade buiten je eigen schuld, dan dan moest je je schade zelf verhalen op de aansprakelijke tegenpartij (of diens verzekeraar). Dat is vaak niet moeilijk, maar er zijn natuurlijk ook ingewikkeldere situaties waarbij de aansprakelijkheid niet meteen vaststaat. Een (verhaals)rechtsbijstand is dus altijd aan te raden als aanvullende verzekering, want die voert het verhaal voor jou uit. Indien nodig zelfs via een jurist of advocaat.
WA Cascoverzekering
Als je een WA Cascoverzekering hebt dan verandert er niet zo veel. Omdat je verzekerd bent voor alle schade aan je eigen auto betaalt je eigen verzekeraar jouw schade uit en gaat die vervolgens verhalen op d aansprakelijke tegenpartij.
DSA en de nieuwe situatie
DSA zorg voor een snellere en eenvoudigere afhandeling van de materiële schade aan particulier verzekerde auto's. Je kunt je schade namelijk gewoon melden bij je eigen verzekeraar, ongeacht hoe je verzekerd bent. Je hoeft je dus niet meer te wenden tot de tegenpartij, of diens verzekeraar.
De voordelen van Directe Schade Afhandeling
Voor jou als klant heeft DSA een aantal voordelen. Zo wordt je schade sneller en eenvoudiger afgehandeld en kost het jou als verzekerde ook beduidend minder tijd en zorgen. In gesprek gaan met de tegenpartij is in sommige gevallen lastig en kan als emotioneel belastend worden ervaren. Dat hoef je dus allemaal zelf niet meer te doen.
Verder biedt een aantal verzekeraars je ook de mogelijkheid gebruik te maken van hun netwerk van schadeherstellers voor het herstel van je schade, zo weet je zeker dat je kostbare auto hersteld wordt door een deskundig bedrijf.
Wanneer is DSA van toepassing?
DSA is van toepassing als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- het gaat om een aanrijding tussen twee particulier verzekerde personenauto's
- de tegenpartij is geheel of gedeeltelijk aansprakelijk
- beide voertuigen zijn voorzien van een Nederlands kenteken
Alleen in deze situaties treedt het protocol DSA in werking. Dus niet als er sprake is van bijvoorbeeld letselschade, een buitenlandse of onbekende tegenpartij of wanneer de aansprakelijkheid niet vastligt.
DSA en je autoverzekering
DSA is een vooruitgang in verzekeringsland, maar nog niet zaligmakend. Er zijn nog een aantal uitzonderingen, dus je zult niet altijd een beroep op DSA kunnen doen.
Wat ons betreft blijft een rechtsbijstandverzekering zeker het overwegen waard. Het verhalen van bijvoorbeeld een schade op een buitenlandse tegenpartij kan erg lastig zijn en valt niet onder DSA.
Zeker als je geen allriskverzekering hebt is het verstandig hier naar te kijken. Je kunt een aparte (gezins)rechtsbijstand afsluiten of een de verhaalsbijstand meeverzekeren op je autoverzekering. Deze kun je eenvoudig meesluiten met je Netpolis autoverzekering.