Met welke regels en aandachtspunten moet je rekening houden als je met de auto op vakantie gaat? Lees hieronder de checks en tips van Netpolis.
Wat moet er in de auto aanwezig zijn?
In Nederland is het meenemen van een gevarendriehoek, een veiligheidsvest en een verbandtrommel en brandblusser niet verplicht. Vergeet ook niet de groene kaart van je autoverzekering mee te nemen, hier vind je handige informatie mocht er onverhoopt iets gebeuren. Terwijl in veel andere landen het meenemen van deze accessoires wel verplicht is. Neem voor de juiste regels contact op met de ambassade van het betreffende land.
Verkeersboete in het buitenland
Als u in het buitenland een verkeersovertreding heeft begaan, is het mogelijk dat de buitenlandse boete in Nederland wordt geïnd. Voorwaarde is wel dat het land dat de boete in Nederland wil incasseren de Europese wet in zijn nationale wetgeving heeft opgenomen. Het EU-land dat de boete wil innen, stuurt de boete naar het CJIB.
Veilig vervoer van kinderen in de auto
Met een kind voor of achter in de auto is veilig rijden extra belangrijk. De regelgeving voor het vervoer van kinderen in de auto geldt in alle landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie. Er kunnen wel verschillen zijn. In sommige landen moeten kinderen onder de 1,50 meter (in plaats van 1,35 meter) een autokinderzitje gebruiken. Ook gelden niet overal alle (Nederlandse) uitzonderingen. Voor de juiste regels kunt u het beste contact opnemen met de ambassade van het betreffende land.
Rijbewijs in het buitenland/internationaal rijbewijs
Gaat u met de auto op vakantie naar een land van de Europese Unie, dan is het Nederlandse rijbewijs voldoende. In sommige landen buiten de EU heeft u ook een internationaal rijbewijs nodig. Dit is een vertaling van het Nederlandse rijbewijs in meerdere talen. Of u een internationaal rijbewijs nodig heeft, kunt u navragen bij de ambassade van het betreffende land. Een internationaal rijbewijs is te koop bij de ANWB-verkooppunten.
Vermoeidheid in het verkeer
In slaap vallen achter het stuur is levensgevaarlijk. Iemand die vermoeid gaat rijden of vermoeid raakt achter het stuur, wordt een slaaprijder genoemd.
Ga niet alleen goed uitgerust, maar ook goed voorbereid op weg. Controleer voor een buitenlandse bestemming of er een reisadvies geldt. De website Reisadvies van de Overheid bevat meer tips om een vakantie vlekkeloos te laten verlopen. Er staan onder meer handige checklists voor vertrek en informatie over ‘foute’ souvenirs. Zorg er daarnaast voor dat uw autoverzekering in orde is en dat u de groene kaart bij heeft. En natuurlijk het nummer van de alarmcentrale, mocht er onverhoopt toch iets mis gaan.